Project Versterking van preventie- vroegsignalerings- en zorgketen
Als mensen eenmaal beland zijn in de verslavingszorg kampen zij vaak met langdurige en complexe problemen. Hun problemen dan vaak geëscaleerd. Het project ‘Versterken van de preventie en vroegsignalerings- en zorgketen’ ontwikkelt een samenhangend systeem van verschillende online en offline interventies voor drinkers, naasten en professionals. Deze interventies kunnen afhankelijkheidsproblemen en psychische schade voorkomen, net als gezondheidsschade (zoals val-incidenten, maag-lever-darmproblemen), maatschappelijke schade (in de vorm van agressie en uitgaansgeweld) en sociale schade (bijvoorbeeld huiselijk geweld).
Doel
Met de interventies uit het project worden overmatige drinkers aangemoedigd om na te denken over hun alcoholgebruik, en er passende hulp voor te zoeken. Het doel van het project is om ondersteuning en advies te bieden, en wel laagdrempelig, vroegtijdig en zonder indicatie.
Binnen het systeem moet iemand worden toegeleid naar de best passende interventievorm (matched care) en, indien nodig, naar een meer intensieve vorm (stepped care). De activiteiten binnen het project richten zich met name op het snijvlak tussen (geïndiceerde) preventie en (toeleiding naar) behandeling (care). Het ‘gat’ hiertussen moet worden geslecht door een soepele overgang tussen verschillende interventies en warme toeleiding naar behandeling in de tweede lijn.
Werkwijze
Het systeem van interventies wordt ontwikkeld door:
- Het verbeteren van consulatie en advies aan problematisch drinkers, mensen in de omgeving van deze drinkers en professionals en dit landelijk op te schalen;
- Het landelijk opschalen en aan elkaar te knopen van diverse preventieve interventies waarvan de evidentie is aangetoond.
Drie deelprojecten
Het project bestaat uit drie onderdelen:
Het heeft bovendien nauwe raakvlakken met het Project Evidence-based aanbod voor naasten.
Samenhang deelprojecten
De drie deelprojecten hangen met elkaar samen en ondersteunen elkaar. De samenhang tussen eHealth, naasten en het consultatie- en adviespunt en Moti55 ligt op het vlak van toeleiding: vanuit een landelijk consultatie- en adviespunt kun je doorverwijzen naar een relevante eHealth-interventie, aanbod voor naasten of naar Moti55, en vice versa. EHealth kan daarnaast een rol spelen in de doorontwikkeling van Moti55 tot een online variant van de interventie. Vanuit het naastenproject is bovendien een module voor Moti55 ontwikkeld.
Dit samenhangende systeem komt straks op een landelijk alcoholportaal: allesoverdrinken.nl. Op Allesoverdrinken.nl worden mensen gestimuleerd en geactiveerd om na te denken over hun alcoholgebruik. Ook vinden ze er de juiste ondersteuning om hiermee aan de slag te gaan. Binnen het systeem moet iemand toegeleid worden naar de voor haar/hem best passende interventievorm (matched care) en indien nodig naar een meer intensieve vorm van interventie of zorg (stepped care).
Op Allesoverdrinken.nl is te vinden:
- Effectieve online modules
- Interventie-aanbod voor 55-plussers (in samenwerking met Moti-55) en naasten
- Het gezamenlijke Consultatie- en adviespunt waar iedereen met (hulp)vragen rondom alcohol- en middelengebruik terecht kan.
Voorbereiden
In de loop van 2021 leveren de verschillende projecten uit het Nationaal Preventieakkoord Alcohol concrete resultaten op. Het gaat om:
- het project Vroegsignalerings- en preventieketen, met daaronder de deelprojecten eHealth, Moti-55 en consultatie & advies;
- het project Naasten, denk aan interventies, getrainde medewerkers, en materialen.
Deze video van Verslavingskunde Nederland laat zien wat je kunt verwachten. In de checklist [PDF] zie je wat je moet doen voor een goede implementatie in jouw organisatie.