. . . Zwangerschap en alcoholproblematiek | Herken de signalen Alcoholproblematiek herkennen rond de zwangerschap

Alcoholproblematiek herkennen rond de zwangerschap

Vroegsignalering gaat enerzijds om het herkennen/signaleren van vrouwen en partners die zwanger willen worden (preconceptiefase) en anderzijds om het zo snel mogelijk herkennen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Aan deze groepen moet vervolgens zo snel mogelijk het advies gegeven worden: stop met het drinken van alcohol als je zwanger bent of wilt worden.

Verloskundige

Een zwangere vrouw wordt begeleid door een verloskundige. Bij het eerste consult informeert een verloskundige naar het alcoholgebruik en bespreekt de nulnorm. Ook kan de verloskundige ingaan op vragen over alcoholgebruik in het begin van de zwangerschap. De verloskundige monitort eventueel alcoholgebruik bij volgende consulten. Als vrouwen niet kunnen stoppen met drinken, verwijst zij door naar andere zorgprofessionals voor meer intensieve begeleiding tijdens de zwangerschap.

Consultatiebureau

Na de geboorte worden ouders begeleid door het consultatiebureau (JGZ). Tijdens de contactmomenten is er aandacht voor de risico’s van alcoholgebruik, onder andere in relatie tot borstvoeding.

Producten en meer informatie

Scroll naar boven