. . . Herkennen van alcoholproblematiek Alcoholinterventies

Alcoholinterventies

Er zijn tal van interventies om alcoholgebruik aan te pakken. Hier vindt u een overzicht van interventies per doelgroep waarvan de werking is onderzocht of gebaseerd is op werkzame elementen.

Snel naar interventies voor:

Alcoholinterventies voor (jong)volwassenen

Alcohol & Ik van Antes

Beoordeling: Goed online zelfhulpaanbod
Beoordelaar: Online hulpstempel (gestopt)
Omschrijving
: Alcohol & Ik is een online training van Antes. Deze bestaat uit een online dagboek en een aantal opdrachten. De training is bedoeld voor mensen die alcohol misbruiken en willen stoppen of minderen met drinken maar is niet geschikt voor mensen die verslaafd zijn.
Meer informatie: Alcoholenik.nl

Alcohol de baas van Tactus verslavingszorg (momenteel niet beschikbaar)

Beoordeling: Goed online zorgaanbod
Beoordelaar: Toolkit e-mental health (Trimbos-instituut)
Omschrijving: Alcohol de baas is een online training/behandeling waarbij de deelnemer persoonlijke begeleiding (online) ontvangt met als doel stoppen met drinken of verantwoord drinken. Deze training was beschikbaar in korte en intensieve vorm. Geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar die iets wil doen aan het alcoholgebruik of simpelweg meer wil weten. Ook bij terugvalpreventie kan deze nuttig zijn.
Meer informatie: Alcoholdebaas.nl

Blij alcoholvrij van Minddistrict

Beoordeling: Goed online zelfhulpaanbod
Beoordelaar: Toolkit e-mental health (Trimbos-instituut)
Omschrijving:
Blij Alcoholvrij is een online zelfhulptraining met als doel om grip te krijgen op het eigen alcoholgebruik. Deze training is geschikt voor volwassenen die veel of te veel drinken maar is niet geschikt voor mensen met een alcoholverslaving. De training omvat elementen zoals inzicht in het eigen gebruik, het in kaart brengen van triggers en zelf-controletechnieken, omgaan met sociale druk en dwang.
Meer informatie: Zelfhulptraining bij alcoholproblemen: krijg grip op alcohol (minddistrict.com)

IkPas

Beoordeling: Onderzoek naar de effecten van IkPas – IkPas
Beoordelaar: Tranzo
Omschrijving: IkPas is een landelijke campagne om het alcoholgebruik tijdelijk te pauzeren. Men kan 30 of 40 dagen stoppen met drinken. IkPas is een initiatief van Stichting Positieve Leefstijl en financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. IkPas vindt twee keer per jaar plaats. Er is een 30 dagen- en een 40 dagen-variant.
Meer informatie: Ikpas.nl

Maxx app van Trimbos-instituut

Beoordeling: Goed onderbouwd, Goed
Beoordelaar: CGL Loket Gezond Leven, Thuisarts, GGD Appstore
Omschrijving: De Maxx app is geschikt voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. De app helpt met het voorbereiden van situaties waarin het lastig kan zijn om niet veel te drinken. Daarnaast zijn elementen zoals een logboek, doelen tracker en praktische oefeningen aanwezig. Ook laat Maxx weten hoe je het doet en stuurt bemoedigende berichten en tips.
Meer informatie: Stoppen met drinken app: Maxx helpt je! – ALCOHOLinfo.nl

Middelenmeter van Jellinek en Tactus

Beoordeling: Voldoende / Goed
Beoordelaar: GGD Appstore
Omschrijving: De middelenmeter is een app ontwikkeld door Jellinek en Tactus waarin het gebruik van verschillende middelen (alcohol, roken, cannabis, slaap- en kalmeringsmiddelen) kunnen worden bijgehouden. De app richt zich op het vergroten van inzicht en bewustwording. Door het middelengebruik bij te houden via de app kan de gebruiker inzicht krijgen in het eigen gebruikspatroon.
Meer informatie: GGD AppStore

Mijnkoers Alcohol van Trimbos-instituut

Beoordeling: Wordt momenteel onderzocht
Beoordelaar:
Omschrijving: Mijnkoersalcohol.nl is een online training voor mensen met kanker die willen stoppen met alcohol of minder alcohol willen drinken. De trainingen verkleinen mogelijk de kans op terugkeer van kanker en bevorderen het herstel voor mensen die kanker hebben (gehad). Deelnemers kunnen de online trainingen volledig zelfstandig volgen vanuit huis.
Meer informatie: Trimbos Interventies | Begin vandaag met minder drinken (mijnkoersalcohol.nl)

Minder drinken van NewHealth Collective

Beoordeling: Goede aanwijzingen voor effectiviteit, Goed online zelfhulpaanbod
Beoordelaar: CGL Loket Gezond Leven, Thuisarts, Toolkit e-mental health (Trimbos-instituut)
Omschrijving:
Minder drinken is een cursus en zelftest beschikbaar als zelfhulp of met begeleiding. De cursus is geschikt voor volwassenen die zelfstandig het alcoholgebruik willen minderen of stoppen. De app vraagt om na te denken over de voor- en nadelen van alcoholgebruik en daarbij je eigen doelen vast te stellen. Daarnaast kan met een logboek het gebruik worden bijgehouden.
Meer informatie: Minder Drinken | Hulp bij Minder Drinken of Stoppen

Online zelfhulp alcohol van Jellinek

Beoordeling: Goede aanwijzingen voor effectiviteit, Goed, Goed online zelfhulpaanbod
Beoordelaar: CGL Loket Gezond leven, GGD Appstore, Thuisarts, Toolkit e-mental health (Trimbos-instituut)
Meer informatie: De online zelfhulp alcohol van Jellinek is een app voor iedereen die anoniem en zelfstandig wil stoppen of minderen met alcohol. De app is niet bedoeld voor mensen met een ernstig alcoholprobleem. In de app kunnen doelen worden vastgesteld, online opdrachten worden gedaan en ervaringen worden gedeeld met anderen op het forum. Hierbij wordt inzicht over het eigen gebruik, de kennis over het middel en vaardigheden om te stoppen vergroot.
Meer informatie: Jellinek Zelfhulp (zelfhulpalcohol.nl)

Preventief adviesgesprek over psychiatrische en/of problematisch middelengebruik

Beoordeling: Goed onderbouwd
Beoordelaar: Databank Effectieve Jeugdinterventies
Omschrijving: Het Preventief Adviesgesprek beoogt volwassenen en jeugd die (hulp)vragen hebben over psychische klachten en/of verslavingsproblemen te informeren en te adviseren over problemen en mogelijke oplossingen. Het doel van het Preventief Adviesgesprek is dat de cliënt na afloop een vergroot bewustzijn heeft ten aanzien van de eigen situatie en versterkt is in keuze-en persoonlijke mogelijkheden.
Meer informatie: Preventief adviesgesprek over psychiatrische problematiek en/of problematisch middelengebruik | Loketgezondleven.nl

Van Alcohol tot xtc van Iriszorg

Beoordelaar: GGD Appstore
Beoordeling: Goed/Voldoende
Omschrijving: Van Alcohol tot xtc is een app ontwikkeld door iriszorg die informatie biedt over de effecten en risico’s van de meest gebruikte drugs.
Meer informatie: GGD AppStore

Alcoholinterventies voor jeugd

Moti4 van Mondriaan

Beoordeling: Effectief volgens sterke/goede aanwijzingen, goede aanwijzingen voor effectiviteit
Beoordelaar: Databank Effectieve Jeugdinterventies, CGL Loket Gezond Leven
Omschrijving:
Moti4 is een interventie ontwikkeld voor jongeren tussen d 14-24 jaar die beginnende problematiek hebben rondom middelengebruik, gokken of gamen. Het doel is het terugdringen van het problematisch gebruik en/of gedrag. De interventie bestaat uit 4 individuele bijeenkomsten met een verslavingspreventiemedewerker.
Meer informatie: moti4.nl

Multidimensionele familietherapie

Beoordeling: Goed onderbouwd
Beoordelaar: Databank Effectieve Jeugdinterventies
Omschrijving: Multidimensionele familietherapie is een behandelprogramma voor jongeren van 12 tot 23 jaar met meervoudig probleemgedrag. Het doel is om probleemgedrag te laten verdwijnen en maatschappelijke participatie mogelijk te maken. Het programma duurt 3 tot 7 maanden met 2 tot 3 sessies per week met een therapeut. Het programma zet in op de jongere zelf, de ouders, het gezin en externe sociale systemen (school, werk en vrije tijd).
Meer informatie: MDFT Opleiding » Stichting Jeugdinterventies

Watdrinkjij

Beoordeling: Effectief volgens sterke/goede aanwijzingen, goede aanwijzingen voor effectiviteit
Beoordelaar: Radboud Universiteit
Omschrijving: De Wat Drink Jij website is een kortdurende online alcoholinterventie die eenmalig persoonlijk advies geeft over het alcoholgebruik van jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) en wat voor gevolgen dit heeft voor hun gezondheid én hun financiën. Daarnaast geeft het inzicht in het alcoholgebruik van leeftijdsgenoten om mispercepties over sociale normen over alcoholgebruik te corrigeren. Bovendien worden ze uitdaagt om minder te drinken in situaties waarin zij het moeilijk vinden om weerstand te bieden tegen alcohol. De website is ontwikkeld in co-creatie met hbo en universitaire studenten en is daarmee ook gericht op deze doelgroep.
Meer informatie: https://www.alcoholinfo.nl/watdrinkjij

APP

Apple App Store

Google Play Store

Alcoholinterventies voor ouderen

Alcohol & de ouderen van Mirro

Beoordeling: Goed online zelfhulpaanbod
Beoordelaar: Toolkit e-mental health (Trimbos-instituut)
Omschrijving: Alcohol & ouderen is een module aangeboden door Mirro en ontwikkeld door Brijder. De module helpt inzicht te krijgen in het eigen gebruik van alcohol en het effect daarvan op de lichamelijke gezondheid, het dagelijks leven en de psychische gezondheid. De module omvat elementen zoals een kennistest, een alcoholdagboek, slaapdagboek en andere oefeningen.
Meer informatie: Mirro » Alcohol en ouderen

Moti55

Beoordeling: Goed onderbouwd
Beoordelaar: CGL Loket Gezond Leven
Omschrijving: Moti55 is een interventie ontwikkeld voor ouderen (55+) met (beginnende) problematiek rondom alcoholgebruik. Het doel is het minderen of hanteerbaar maken van het alcoholgebruik van deelnemende 55-plussers. De interventie omvat twee tot 4 individuele bijeenkomsten waarbij er voorlichting wordt gegeven over alcohol, inzicht in het eigen gebruik wordt gecreëerd en het probleem wordt geïnventariseerd.
Meer informatie: Moti55

Alcoholinterventies voor zwangeren

Alcoholvrijzwanger.nl

Beoordelaar:
Beoordeling: Deze cursus is (door)ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met de Universiteit Maastricht. En gebaseerd op de door STAP ontwikkelde interventie 9 Maanden Niet.
Omschrijving:
Deze gratis cursus is bedoeld voor alle zwangere vrouwen die meer willen weten over alcohol tijdens de zwangerschap. In deze cursus krijg je informatie, zijn er filmpjes, vragen en persoonlijke adviezen.
Meer informatie: https://www.alcoholvrijzwanger.nl

Alcoholinterventies voor naasten en betrokkenen

Samen nuchter (Jellinek)

Beoordeling: Samen Nuchter is gebaseerd op de CRAFT-methode, welke wetenschappelijk is onderzocht. Hieruit blijkt dat merendeel van de verslaafde gebruikers waarbij de omgeving deze cursus heeft gevolgd, zelfstandig is geminderd of gestopt, of in behandeling is gegaan.
Omschrijving: Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.
Meer informatie: Samen Nuchter

Zus en zo

Beoordeling:
Omschrijving: Zus en zo is er voor de naasten van patiënten met psychische en/of verslavingsproblemen. Meemaken dat het met iemand die je lief is niet goed gaat, is zwaar.
Meer informatie: Zus en Zo – Antes (anteszorg.nl)

Vergroot lettertype
Scroll to Top