. . . Alcohol en werk | Informatie voor organisaties Hoe kun je alcoholproblematiek op de werkvloer herkennen?

Hoe kun je alcoholproblematiek op de werkvloer herkennen?

Hoe kun je alcoholproblematiek op de werkvloer herkennen? 

Het signaleren van alcoholproblematiek op de werkvloer is niet makkelijk. Soms vertoont een medewerker veel verzuim of lijdt de kwaliteit van het werk eronder. Andere keren hangt er misschien een alcoholgeur rond iemand. Een leidinggevende kan het signaleren, maar ook collega’s kunnen naar elkaar omkijken bij een vermoeden van alcoholproblematiek. Er kunnen ook signalen zijn van een alcoholprobleem zonder dat de collega onder invloed is op het werk. Een collega kan vaak afwezig zijn, een hoog ziekteverzuim hebben of regelmatig te laat komen. Andere mogelijke signalen zijn problemen met complexe handelingen, verlies aan concentratie, betrokken bij ongevallen en meer. Ook fysieke signalen zoals trillende handen of onduidelijk spreken kunnen een aanwijzing zijn.

In bepaalde bedrijfstakken is het vanwege de veiligheid mogelijk te testen op alcoholgebruik. Denk hierbij aan de luchtvaart, de scheepsvaart en het treinverkeer. Het testen van een aantal specifieke beroepsgroepen in deze bedrijven is wettelijk vastgelegd.

Producten en informatie voor organisaties

Gesprekskaart Alcohol

Leefstijl speelt een cruciale rol in hoe we ons voelen, zowel…

Overzicht organisaties ADM-vraagstukken

Als werkgever draagt je zorg voor de gezondheid, veiligheid en het…

Training ADM-beleid voor vroegsignalering alcoholproblematiek op de werkvloer

Medewerkers die (veel) teveel alcohol, drugs en/of medicijnen gebruiken, lopen risico’s.…

Toolbox Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-toolbox)

Gezonde werknemers en veilig werken. Een ADM-beleid draagt hieraan bij. Wij…

Werkwijzer Vroegsignalering alcoholproblematiek op het werk voor medewerkers, werkgevers en bedrijfsartsen

Deze werkwijzer is een praktisch hulpmiddel voor werkgevers, bedrijfsartsen en medewerkers…

Er zijn zijn geen beoordeelde interventies die specifiek ontwikkeld zijn voor werknemers. Wel zijn er verschillende beoordeelde interventies voor volwassenen.

  • ABS-artsen toolkit (KNMG): Problematisch middelengebruik en verslaving* komen overal voor. Ook onder artsen en andere zorgprofessionals. De ABS-artsen toolkit ondersteunt artsen en organisaties in de zorg bij het creëren van een gezond en veilig werk- en leerklimaat waarin verslaving als ziekte wordt behandeld en problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar worden gemaakt.
  • Expertisecentrum Alcohol | Alcohol en werk | trimbos.nl
  • Toolkit voor alcoholgerelateerde interventies op het werk (European Workplace and Alcohol): Deze toolkit is een leidraad voor de ontwikkeling en implementering van interventies ter preventie van alcohol op het werk. Het is gebaseerd op bewijsmateriaal en goede praktijklessen die geput werden uit het door DG SANCO opgezette European Workplace and Alcohol”-project. De toolkit is specifiek gericht op hoe werkgevers en zij die met werkomgevingen te maken hebben.

Voor meer informatie over alcohol en werk kunt u contact opnemen met Maddy Blokland.

Scroll naar boven