Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan ernstige schade veroorzaken bij ongeboren kinderen en kinderen die borstvoeding krijgen. Al voor de zwangerschap is alcohol schadelijk. Daarom is het advies vanaf een zwangerschapswens, tijdens de zwangerschap en gedurende de borstvoedingsperiode geen alcohol te drinken. Dit moet bij iedereen in de samenleving bekend zijn.
Geen veilige grens van alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap
Er is geen veilige grens van alcoholgebruik rond de zwangerschap aan te geven. Alcoholgebruik voor, tijdens en na de zwangerschap is problematisch en heeft gevolgen voor moeder en het (ongeboren) kind. Zo zorgt alcohol tijdens de zwangerschap voor een verhoogd risico op een miskraam, vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of ontwikkelingsschade bij de foetus. Alcohol kan ernstige schade toebrengen aan de hersenontwikkeling van het ongeboren kind waardoor onder andere het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) kan ontstaan. Daarnaast heeft alcoholgebruik een effect op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Na de zwangerschap kan alcohol via borstvoeding in het lichaam van het kind terecht komen.
Lees meer over de schade van alcoholgebruik gedurende de zwangerschapsperiode.
Het belang van vroegsignalering bij zwangerschap
Door vanaf de kinderwens geen alcohol te drinken kan een maximaal preventief effect bereikt worden voor het ongeboren kind. Alcoholschade bij een ongeboren kind is dus volledig te voorkomen door geen alcohol te drinken als men zwanger wil worden en dit gedurende de zwangerschap en de borstvoedingsperiode vol te houden. Vrouwen die nog wel alcohol drinken terwijl ze zwanger zijn moeten zo snel mogelijk het advies krijgen om te stoppen. Hoe eerder zij stopt des te beter het is.
Er ligt een uitdaging om vrouwen en partners die voor het eerst zwanger willen worden te bereiken met de boodschap dat alcoholgebruik en zwangerschap niet samengaan. Bij een volgende zwangerschap is de kennis over alcohol en zwangerschap (vaak) aanwezig zodat het alcoholgebruik aangepast kan worden als men opnieuw zwanger wil worden.
Producten en meer informatie
Nieuwe e-learning helpt verloskundigen alcoholgebruik bespreekbaar te maken
Hoe maak je als verloskundige alcoholgebruik bespreekbaar, motiveer je cliënten voor…
Toolbox alcohol & zwangerschap
Het project Alcoholvrije Start van het Trimbos-instituut zet zich in voor…
Bekijk de interventies speciaal gericht op zwangeren.
- Alcohol en zwangerschap Leefstijl | Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)
- Alcohol & zwangerschap Toolbox | Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV)
- Alcohol & Zwangerschap | stap.nl
- Dossier zwangerschap | Alcoholinfo.nl
- Expertisecentrum Alcohol | Alcohol en zwangerschap (trimbos.nl)
- Alcoholvrij Zwanger | Online cursus over alcohol & zwangerschap
- Is een klein glas alcohol tijdens mijn zwangerschap schadelijk? | Rijksoverheid.nl
- Wat is het risico van alcohol tijdens de zwangerschap? | Jellinek
Voor meer informatie over alcohol en zwangerschap kunt u contact opnemen met Daniëlle Meije – Projectleider Alcoholvrije Start.