. . . Nieuwe e-learning helpt verloskundigen alcoholgebruik bespreekbaar te maken

Nieuwe e-learning helpt verloskundigen alcoholgebruik bespreekbaar te maken

Gun jij ook ieder kind een alcoholvrije start? Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Hoe maak je als verloskundige alcoholgebruik bespreekbaar, motiveer je cliënten voor een alcoholvrije zwangerschap en ondersteun je hen in moeilijke situaties? Dat en meer leer je als verloskundige in de gratis
e-learning ‘Alcoholvrije Start’.

“Door deze e-learning hopen wij een bijdrage te kunnen leveren aan minder alcoholgebruik rondom de zwangerschap. Zodat er minder kinderen worden geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS), met een te laag geboortegewicht of dat we kunnen bijdragen dat er minder miskramen zijn. We gunnen ieder kind een alcoholvrije start”, aldus Charlotte de Schepper (Directeur KNOV)

Gratis e-learning

De e-learning ‘Alcoholvrije Start’ helpt verloskundigen het gesprek aan te gaan over een alcoholvrije zwangerschap. De e-learning behandelt de risico’s van alcoholgebruik vóór, tijdens en na de zwangerschap. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over een alcoholvrije zwangerschap vorm kan krijgen. Verloskundigen krijgen praktische handvatten en voorbeelden. De verloskundigen die de e-learning hebben mogen uitproberen zijn enthousiast:

Handige tips en handvatten om het gesprek over alcohol aan te gaan.

Ik heb geleerd dat je meer moet terug komen op het gebruik van alcohol in de zwangerschap. Niet alleen bij de intake vragen, maar ook vragen of het lukt om niet te drinken.

Accreditatie is toegekend door de KNOV (1,5 pt). De e-learning Alcoholvrije Start is ontwikkeld binnen het project Alcoholvrije Start. Dit project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

> Bestel de gratis e-learning

Meer weten over de Alcoholvrije Start?

De vernieuwde website van de Alcoholvrije Start biedt verloskundigen en andere geboortezorgprofessionals handvatten om met zwangere vrouwen en/of hun partners in gesprek te gaan over alcoholgebruik en de ‘nulnorm’ te adviseren: drink geen alcohol rondom de conceptie, tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Op de website zijn alle Alcoholvrije Start producten beschikbaar. Zo vindt u hier meer informatie over de online cursus ‘Alcoholvrij Zwanger’ voor zwangere vrouwen en fysieke materialen voor professionals om hier naar te verwijzen. Ook vindt u hier achtergrondinformatie met feiten en cijfers over de mate van alcoholgebruik onder zwangeren en de risico’s. De producten van de Alcoholvrije Start worden in de toekomst bruikbaar voor alle geboortezorg- en jeugdzorgprofessionals.

> Ga naar alcoholvrijestart.nl

Scroll naar boven