. . . 1 op de 20 vrouwen drinkt alcohol tijdens zwangerschap

1 op de 20 vrouwen drinkt alcohol tijdens zwangerschap

1 op 20 vrouwen drinkt alcohol tijdens de zwangerschap. De sociale druk om toch, in min of meerdere mate, te drinken is groot. Ter ondersteuning hebben de KNOV – Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen – en IkPas – Stichting Positieve Leefstijl – de handen ineen geslagen. Vanaf december kunnen zwangeren en hun naasten zich inschrijven voor het digitale hulpmiddel ‘Mijn nuchtere baby’ waarbij ze gedurende de gehele zwangerschap geen alcohol nuttigen.

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor de ongeboren baby. Omdat 1 op de 20 zwangere vrouwen alcohol drinkt, is er nu de mogelijkheid om gebruik te maken van het digitale hulpmiddel ‘Mijn nuchtere baby’. Hiermee besluit een zwangere bewust geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap, want dat is beter voor de ontwikkeling van de baby. Niet alleen de zwangere kan zich inschrijven voor deze ondersteuning, ook de partner, mensen uit haar omgeving en andere zwangeren uit, bijvoorbeeld, de Centering Pregnancy groep. Zo vormen ze samen een team en voelt een zwangere zich extra gesteund.

Manieren van ondersteuning

Wanneer een zwangere en haar eventuele omgeving zich hebben ingeschreven voor ‘Mijn nuchtere baby’, krijgen ze steun in de vorm van nieuwsbrieven. De nieuwsbrieven zijn volledig gericht op zwangeren en hun zwangerschap. Daarnaast kunnen de zwangeren deelnemen aan het forum, gebruikmaken van de dagboekfunctie én met hun eigen team van vrienden en familie een eigen forum inrichten. Ook wanneer de zwangere geen team heeft, kan ze steun vinden bij andere deelnemende zwangeren.

Actieve rol verloskundigen

Verloskundigen onderhouden nauwe contacten met hun zwangere cliënten en eventuele partner. Ze ondersteunen zwangeren bij een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap. Mijn nuchtere baby is hiervoor een laagdrempelig hulpmiddel. Het onderscheidt zich van andere hulpmiddelen doordat de sociale omgeving betrokken kan worden bij het niet drinken tijdens de zwangerschap: hun partner, familie en vrienden kunnen namelijk ook meedoen met Mijn nuchtere baby. Tijdens spreekuren, en ook met behulp van flyers, attenderen verloskundigen hun zwangere cliënten en de partners op de mogelijkheid om mee te doen. Inschrijven bij ‘Mijn nuchtere baby’ is, met het oog op de moeilijke decembermaand, vanaf nu mogelijk via www.mijnnuchterebaby.nl.

Meer informatie

Mijn nuchtere baby | KNOV

Scroll naar boven