. . . NIEUW: Training vroegtijdig signaleren, bespreekbaar maken van alcoholproblematiek

Van alle werkende Nederlanders is 14% een riskante drinker. Dit betekent dat ongeveer 14 van de 100 werkenden problemen ondervinden door hun drinkgedrag. Dat kan invloed hebben op het werk. Als bedrijfsarts kun je een belangrijke rol spelen in het vroegtijdig signaleren en bespreekbaar maken van alcoholproblematiek. In deze gevarieerde training geven we je niet alleen een theoretische basis voor het signaleren van (beginnend) problematisch alcoholgebruik, maar gaan we ook praktisch aan de slag met de motiverende gesprekvoering. Een techniek die ook heel goed bruikbaar is voor gedragsveranderingen op andere leefstijl-/BRAVO-thema’s!

Om het gesprek met medewerkers te faciliteren is een gesprekskaart ontwikkeld die tijdens te training aan de deelnemers zal worden voorgelegd. Naar aanleiding van feedback van de deelnemers zal materiaal aangepast worden. Daarna is het materiaal vrij beschikbaar via de ADM-toolbox.

Wat leer je?

  • Je weet hoe een goed Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid) de basis legt voor een preventieve aanpak.
  • Je krijgt meer zicht op verschillende signalen van alcoholproblematiek en comorbiditeit met andere klachten.
  • Je weet hoe de korte AUDIT-C vragenlijst je kan helpen om riskant of schadelijk alcoholgebruik te identificeren.
  • Je maakt op een praktische manier kennis met de techniek van motiverende gespreksvoering.
  • Je hebt meer zicht op effectieve vervolgstappen zoals een motiverend advies, de kortdurende motiverende interventie, attenderen op zelfhulpmogelijkheden en doorverwijzen naar adequate hulpverlening.

Iets voor jou?
De training is ontwikkeld voor bedrijfsartsen en andere arboprofessionals die actief betrokken zijn bij verzuimbegeleiding en preventie. Als onafhankelijke adviseur kun je een belangrijke rol spelen in zowel het bespreekbaar maken, als begeleiden van alcoholproblematiek.

Trainingsdata
21 november 2023
13 december 2023

Trainers zijn: Nynke Sopers, Marian de Kort, Ying Chan en Maddy Blokland

Lees meer over de training en schrijf je in!


Scroll naar boven